cz
Blog
Vliv LED světel na spánek. Jak zvýšit jeho kvalitu?
22 Feb 2024  /  Rady a tipy

Vliv LED světel na spánek. Jak zvýšit jeho kvalitu?

Co všechno ovlivňuje kvalitu spánku?

Tvrdost, kvalita a stáří matrace, teplota v místnosti, množství kyslíku v místnosti, materiál pyžama a ložního prádla, tvar polštáře, jídlo, které konzumujete před spaním, nadměrná (nebo i malá) konzumace alkoholu, nikotinu či kofeinu, psychické rozpoložení, ale také vliv všudypřítomného modrého světla. Modré světlo je nejčastěji součástí takzvaných bílých studených LED svítidel. O barvách LED svítidel jsme psali iv dalších článcích na našem blogu. Přečíst si můžete například i o barevném spektru a výběru svítidel do domácnosti.

 

LED svítidla a kvalita spánku

LED svítidla opravdu ovlivňují náš spánek, ale není třeba vytvářet paniku a zbytečně je démonizovat. Vliv modrého světla pocházejícího z LED svítidel během dne váš spánek neovlivní. Klíčové jsou přibližně poslední dvě hodiny před spánkem. Pokud máte doma LED bodovky ve studené bílé barvě, nemusíte vyměňovat osvětlení v celém domě. Mnohem větším zdrojem modrého světla jsou totiž obrazovky našich oblíbených zařízení.

 

Modré světlo ničí váš spánek

Výzkumy dokázaly, že modré světlo téměř úplně zastavuje produkci hormonu melatoninu v našem těle. Tento hormon nám pomáhá usnout tím, že reguluje spánkový cyklus. Narušení produkce melatoninu vede k nižší kvalitě, ale také délce spánku, což může způsobit poruchy nálady, únavu či dokonce až depresi. Největším zdrojem modrého světla jsou hlavně obrazovky chytrých telefonů, televizí či laptopů, ale i studené bílé LED stropní svítidla.Před spánkem byste se jim měla vyhýbat. Další hormon, který výrazně ovlivňuje kvalitu našeho spánku, je kortizol. Pokud člověk před spánkem hodinu dívá na chytrý telefon, čte zajímavé zprávy, dívá videa nebo hraje hry, tělo produkuje mnohem více tohoto stresového hormonu, který doslova brání našemu tělu spát. Ve zkratce tak vliv modrého světla v kombinaci s nepřiměřenými vzruchy těsně před spaním výrazně snižuje kvalitu spánku, následkem čehož je v tom nejlepším případě ranní únava. Pokud vstáváte a necítíte se odpočinutí, něco je špatně.

 

Vliv modrého světla na zrak

Modré světlo, zejména to, na které se přímo díváme (tedy opět ne LED světla, ale například monitor počítače, na který díváme 8 hodin v práci a dalších 5 doma strávíme díváním na chytrý telefon či televizor), prokazatelně způsobuje únavu očí. Naštěstí, výrobci některých zařízení na to mysleli, a tak má v dnešní době téměř každý chytrý telefon a notebook softwarovou možnost nastavení takzvaného filtru modrého světla. Monitor, respektive displej zežloutne a připomíná starou knihu, aby co nejvíce eliminoval neblahý vliv modrého světla na naše zdraví.

 

Jak se před modrým světlem chránit?

Na závěr jsme pro vás připravili několik jednoduchých a účinných tipů:

 

Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení