cz
Blog
Barvy LED světel – jak si je vybrat do domu?
07 Feb 2022  /  Rady a tipy

Barvy LED světel – jak si je vybrat do domu?

Barevné spektrum LED světla

Barevné spektrum je jakési duhové spektrum barev RGB (red, green, blue), a tedy červené, zelené a modré. Například denní světlo je složeno více méně stejnojmenné z celého barevného spektra. Plameni ohně dominuje nejvíce červené barevné spektrum, halogenovým světlům zase téměř úplně postrádá modré spektrum. Jak je to s LED svítidly?
 

Designová LED barevná světla

Barevné spektrum nemá (téměř) nic společného s designovými LED lištami a pásky, které zdobí naše vitrínky, kuchyňské linky a další prostory v našich domácnostech. Barevný LED pásek může svítit desítkami různých barev a každá bude složena z poněkud jiného barevného spektra.
 

LED žárovky podle teploty

Jiné barevné spektrum využívají teplé (žluté) LED žárovky a jiné barevné spektrum dominuje bílým (studeným žárovkám). Zatímco LED studené bílé žárovky jsou složeny téměř výhradně z modrého barevného spektra, teplým LED žárovkám dominuje zelená a mírně červená při téměř úplné absenci modré. Tato informace je pro vás důležitá zejména v důsledku působení modrého světla na organizmus.
 

LED žárovky v autech a viditelnost

Barva žárovek je mimořádně důležitým tématem i v silniční dopravě. Studená bílá LED světla dopřejí řidiči auta mnohem lepší viditelnost, než klasické žluté halogeny. Nevýhodou takových světel však je, že oslepují protijedoucí auta. Na cestě platí v noci jedno pravidlo. Čím více svítíte, tím více musí svítit i ti naproti vám.
 

Jak správně vybrat barvu světel?

Při výběru LED žárovek dle barevného spektra do vaší domácnosti se můžete řídit radami z našeho předchozího článku. Modré světlo samo o sobě není škodlivé, nicméně, odborníci doporučují, abyste se mu snažili vyhnout alespoň hodinu před spánkem. To ovšem neznamená jen to, že zhasnete bílá světla, ale také že odložíte smartphone, vypnete televizi a raději dáte přednost relaxu u krbu a dobré knize.
Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení