cz
Blog
Teplé, studené nebo neutrální světlo?
07 Feb 2022  /  Rady a tipy

Teplé, studené nebo neutrální světlo?

Teplé světlo

Teplé světlo, respektive teplá barva LED svítidel nejvíce připomíná klasické žárovky. Našima očima ji vnímáme jako žlutou a navozuje v nás pocit tepla. Mimořádně se hodí na chaty a chalupy, kde by bílé světlo příliš bilo do očí, ale třeba i do ložnice. Teplé světlo má nižší svítivost, není tak agresivní a dá se při něm komfortně relaxovat.

Studené světlo

Studené světlo v nás navozuje chladný pocit, ale skvěle udrží člověka v pozoru. Hodí se do pracovny, kanceláře nebo jako osvětlení do dílny, kde potřebujete maximum světla pro všechny vaše činnosti. Bílé světlo více připomíná přirozené denní světlo a výborně ve vás potlačí potřebu spánku. Nehodí se však do obývacího pokoje ani do ložnice, neboť operuje zejména v modrém spektru, které nepříznivě ovlivňuje naše spánkové cykly.

Neutrální světlo

Neutrální LED světla mají něco společného s teplými i studenými, poskytnou vám dostatek světla tak, jako studená bílá, ale nejsou až tak agresivní. Více připomínají právě příjemná teplá žlutá světla, ale nejsou až tak „tmavá“. Právě neutrální světla jsou nejčastější volbou každého, kdo vyměňuje osvětlení v celém domě nebo bytě.

Kombinace s vybavením domu

Výběr světel je vhodné přizpůsobit také zařízení vaší domácnosti. Máte-li moderní byt, ve kterém dominuje bílá a šedá barva s minimalistickým nábytkem, žlutá světla by zde byla jako pěst na oko. Naopak, pokud máte raději dřevěné tóny a romantické prvky, bílá světla by působila příliš rušivě.

Vliv světla na oči a zdraví, tlumení a ovládání světla

Při výběru světel je vhodné vybrat si model, který lze ztlumit, případně který umí pracovat ve více barevných spektrách. Když například potřebujete uklízet, zapnete si bílé světlo, abyste dokonale viděli i na tu nejmenší špínku. Když si však chcete přečíst knížku před spaním, pro vaše oči i mozek je mnohem příjemnější zmiňované žluté světlo, které můžete navíc ztlumit jen na opravdu nezbytnou intenzitu.
Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení