cz
Blog
Světelný tok v lumenech – měl by vás zajímat?
04 Apr 2022  /  Rady a tipy

Světelný tok v lumenech – měl by vás zajímat?

Světelný tok

Světelný tok v podstatě označuje světelnou energii, kterou zdroj světla (v tomto případě LED čip) vyzáří za určitou časovou jednotku, konkrétně za jednu vteřinu. LED žárovky mají v porovnání s klasickými žárovkami téměř 10násobně vyšší světelný tok při zachování stejného výkonu ve Wattech. 15wattová LED žárovka má stejný světelný tok, jako 100wattová klasická žárovka.

 

Lumen (lm)

Základní jednotkou pro vyjádření světelného toku jsou lumeny (lm). Právě označení v lumenech najdeme na většině obalů svítidel, díky čemuž si můžeme snadno vypočítat výslednou intenzitu osvětlení, které potřebujeme dosáhnout pro správné světelné podmínky v pokoji, ale například iv průmyslové hale.

 

Koncentrace světelného toku

Když známe počet lumenů, které vyzařuje námi vybraná LED průmyslová svítilna, úhel vyzařování na danou plochu, ale i vzdálenost světelného zdroje od nasvícené plochy, můžeme si vypočítat intenzitu osvětlení, o které jsme psali v předchozím článku. Intenzita osvětlení se měří v luxech (lx). Pro čtení či psaní se například doporučuje intenzita osvětlení až 500 lx, což znamená, že potřebujeme dostatečně výkonné světlo dopadající na malou plochu (v tomto případě pracovní stůl). Jeden lumen dopadající na jeden metr čtvereční nám dá ve výsledku jeden lux. Nad stolem nám tak bohatě stačí například 6wattová LED žárovka, která má světelný tok až 500 lm.

 

Rozptyl světelného toku

Čím je větší úhel světla dopadajícího na plochu a čím je větší vzdálenost, ze které světlo svítí na osvětlenou plochu, tím potřebujeme více lumenů k dosažení optimální intenzity osvětlení. Největší svítivost mají LED průmyslová svítidla. Jiná LED svítidla potřebujeme v bytě, kde světlo dopadá na zem ze stropu o výšce 2,5 metru, jiná zase v průmyslové hale, která může mít výšku i 15 metrů.

 

Světelný tok iu ručních svítidel

Světelný tok je nejdůležitějším údajem také při výběru baterky do ruky či čelovky. Na mnoha stránkách však naleznete nereálné údaje, kdy malá ruční baterka napájená jednou AAA baterií má mít „výkon“ až 200 000 lm. Opravdu kvalitní baterky určené pro myslivce, armádu, policii a záchranáře v ceně stovek eur mohou vydat světelný tok kolem 10 000 lm, a to is dosvitem ve stovkách metrů.
 

Pokud potřebujete naprojektovat optimální osvětlení do vašeho objektu, nechte to na odborníky. Neváhejte nás kontaktovat, rádi pro vás připravíme cenovou nabídku a návrh osvětlení na míru.

Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení