cz
Blog
Tipy pro výběr LED osvětlení do nízkých teplot
18 Aug 2023  /  Rady a tipy

Tipy pro výběr LED osvětlení do nízkých teplot

Osvětlení do prostor s nízkou teplotou

Vysoká teplota dokáže elektrická zařízení včetně svítidel přehřát a poškodit či dokonce roztát a zkratovat některé součástky. Pokud do takového zařízení pronikne voda, můžeme čekat v podstatě okamžitý zkrat. Jak však může elektrickým zařízením ublížit nízká teplota? Nízká teplota v kombinaci se zvýšenou vlhkostí vzduchu zapříčiňuje vysrážení této vlhkosti na nejchladnějším místě - a tedy například na kovových součástkách, které může v případě nedostatečné ochrany proti korozi začít rezavět. Pokud nemá zařízení vysoký IP stupeň ochrany, vlhkost se snadno dostane i dovnitř. Příliš nízká teplota podlézající 40 stupňů pod nulou zase nedovolí zařízení pracovat v požadované provozní teplotě.

 

Osvětlení sjezdovky

Pro osvětlení sjezdovek a jiných exteriérových sportovišť určených pro zimní sporty máme celou jednu kategorii LED reflektorů. Tato zařízení mají vysoký stupeň ochrany proti vodě a prachu a dokáží bez problémů fungovat i v minusových teplotách. Výrobci garantují spolehlivé osvětlení i při teplotách, které dosahují až -40 °C.

 

Horské chaty, turistické body, rozhledny

V roce 2001 a v roce 2021 naměřili na Lomnickém štítu rekordně nejnižší teploty -28,5 °C. Historicky nejnižší naměřená teplota na Slovensku byla v únoru 1929. V obci Vígľaš v okrese Detva naměřili až -41 °C. Nejnižší naměřená teplota v Bratislavě se „vyšplhala“ na -36 °C. Když se podíváme na tato čísla a na to, že zimy už rozhodně nejsou takové, jaké bývaly před 50 či 100 lety a že svítidla schopná pracovat při teplotách 40 stupňů pod nulou budou v naší zemi spolehlivě svítit všude tam, kde potřebujete.

 

Odolnost LED svítidel vůči nízkým teplotám v interiéru

Ve skladech v potravinářském průmyslu, které jsou určeny pro skladování hlubokozmrazených potravin, se běžně nastavuje teplota od -18 °C do -30 °C. Do takových podmínek si tak bezpečně můžete vybrat také LED svítidla pro osvětlení skladu z naší nabídky. V případě menších skladů například v gastro provozech či hotelích je do mrazniček vhodné vybrat kompaktnější, například stropní LED svítidla.

 

Dalším interiérovým prostorem, kde je v určité míře třeba dbát na výběr osvětlení s dostatečnou odolností proti nízké teplotě a vlhkosti, jsou zimní stadiony a ledové plochy. Mnohé lidi však možná překvapí, že průměrná teplota v okolí hrací plochy se pohybuje kolem 5 stupňů nad nulou. Pro osvětlení zimního stadionu naleznete v naší nabídce množství produktů, ale i případových studií.

 

Ochrana LED svítidel před vlhkostí

Jak ochránit LED průmyslové svítidla před vlhkostí? Do náročnějších podmínek si vybírejte jen modely, které mají minimálně stupeň ochrany IP X6 (například IP 66). U IP 67, 68 a 69 už zařízení dokážou vydržet dokonce i ponor do určité hloubky na určitou dobu.

Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení