cz
Blog
Víte, jakou spotřebu wattů má vaše LED žárovka? Co jsou watty, kWh či volty?
04 Apr 2022  /  Rady a tipy

Víte, jakou spotřebu wattů má vaše LED žárovka? Co jsou watty, kWh či volty?

Výkon a spotřeba spotřebičů

U mnoha elektrických spotřebičů najdete často dva údaje – výkon a příkon. Příkon nám v podstatě ukazuje, kolik elektrické energie spotřebuje konkrétní zařízení za jednu hodinu. U mnoha zařízení jsou tyto údaje nesprávné. Výkon a příkon nás zajímá například při výběru elektrických ohřívačů (kdy nám příkon ukáže jejich spotřebu a výkon zase množství vyrobené tepelné energie). U svítidel se tedy primárně orientujeme na příkon, i když je zažité tento údaj označovat jako výkon.

 

Výkon ve Watt na kWh

Příkon, nebo tedy výkon se udává ve Wattech. Pokud má například LED žárovka výkon 15 wattů, znamená, že za hodinu svícení sežere 15 Wh (watthodin) 0,015 kWh (kilowatt hodin). Právě utracené kilowatty hodiny jsou údaj, který nás zajímá na fakturách od našeho dodavatele elektrické energie.

 

Kolik elektřiny taková žárovka sežere?

V závislosti na poskytovateli energie, denním a nočním proudu, rozdílné lokality na Slovensku, ale i vybraném tarifu se cena za jednu kWh výrazně odlišuje. V průměru to ale může být kolem 9 centů. Pokud má nějaký spotřebič výkon 1 000 wattů, za hodinu utratí jednu kilowatt hodinu energie v hodnotě 9 centů. LED žárovka o výkonu 15 watt by musela svítit více než 66 hodin nonstop, aby minula energii v hodnotě 9 centů.

 

Převod voltů na watty

Množství lidí se často ptá i na to, kolik potřebuje nebo sežere konkrétní svítidlo voltů. Volty však označují hodnotu napětí v elektrické síti. Na Slovensku máme standardně většinu spotřebičů uzpůsobenou na napětí 220/240 nebo 380/400 voltů. Napětí jeden volt mezi konci řidiče dostaneme tehdy, pokud elektrický proud o jednom ampéru dodává výkon 1 watt.

 

Kalkulačka watt

Chcete-li zjistit, kolik můžete například ušetřit při výměně vašeho klasického osvětlení za LED svítidla, poslouží nám k tomu jednoduchá kalkulačka. LED svítidla nám poskytnou stejný světelný tok při 10násobně nižším výkonu, než klasické žárovky. Pokud spotřebujete měsíčně 100 kWh jen na svícení s klasickými žárovkami, s LED-kami by to bylo jen něco přes 10 kWh.

Navíc LED čipy mají násobně vyšší životnost a nízkou cenu, což vaše náklady na osvětlení ovlivní ještě výrazněji. U velkých parkovišť či budov, ve kterých jsou zapotřebí stovky až tisíce LED průmyslových svítidel s vysokým výkonem, vám může výměna svítidel za LEDky ušetřit stovky až tisíce eur měsíčně.

Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení