cz
Blog
Proč raději nechat návrh osvětlení na specializovanou firmu?
18 Aug 2023  /  Rady a tipy

Proč raději nechat návrh osvětlení na specializovanou firmu?

V minulosti byly nároky na osvětlení nižší


Kdysi byl v každé místnosti jeden centrální „lustr“ napájen dvoužilovým hliníkovým kabelem. Pod výrazem rekonstrukce osvětlení jsme si všichni představili maximálně tak výměnu vypálených žárovek či dokonce koupi nového a většího modelu, do kterého se dalo namontovat více žárovek. Dnes víme však při výstavbě nových domů, bytů a dalších objektů, ale samozřejmě i při rekonstrukci těch starých navrhnout inteligentní LED osvětlení s mnohem vyšší účinností a v první řadě s nižší spotřebou.

 

Prohlídka před začátkem stavby/rekonstrukce


Ať už se jedná o rekonstrukci bytu nebo výstavbu výrobní haly, s profesionálním návrhem osvětlení je dobré začít již ve fázi tvorby projektové dokumentace. Některé katalogové projekty již mají rozpracovaný univerzální návrh rozmístění svítidel, ale někdy tato pasáž chybí úplně a nahrazuje ji opět jen informace o přivedení takzvané „světelné dvojlinky“ do každé místnosti.

 

Zohlednění respektive optimalizace možností rozvaděče


Jelikož LED svítidla mají až 10násobně menší spotřebu energie v porovnání s klasickými žárovkami při zachování stejného světelného výkonu, tento bod vás nemusí příliš trápit v domech a bytech, kde má ve většině případů hlavní jistič dostatečnou kapacitu a není nutné ho rozšířit například z 1x25 na 3x32 A. Pokud však řešíte LED osvětlení pro výrobní halu, parkoviště, obchodní dům či logistický park, několik tisíc LED svítidel už o sobě dá vědět. Nicméně, právě v těchto případech je opravdu propastný rozdíl ve spotřebě energie v porovnání s klasickými halogenovými svítidly.

 

Jak zabránit přebytku/nedostatku světla?


Víte například, kolik kusů LED bodovek as jakým výkonem, respektive světelným tokem byste potřebovali pro osvětlení místnosti o rozloze 15 m2? Jistě, na internetu, ale dokonce i na našem blogu najdete spoustu článků, pomocí kterých byste si to dokázali vypočítat. Znáte-li výšku stropu, celkový světelný tok vybraného modelu svítidla i rozlohu místnosti, přišli byste k rozumnému výsledku. Přesto by se však ve finále například při použití tmavé podlahy mohlo zdát, že je světla v místnosti nedostatek.

 

Návrh osvětlení nechte na nás


Rozmístění a výběr konkrétních modelů LED svítidel v jakémkoli objektu nebo exteriérovém prostranství je opravdu náročné. Navrhneme pro vás i rozmítnutí LED průmyslových svítidel. Odborník s dlouholetou praxí vybere cenově dostupnou alternativu, která bude účinná na 100 % a dosáhne například lepších světelných podmínek, než když si klient navrhne osvětlení sám, případně jen s asistencí elektrikáře, a zbytečně vybere větší počet výkonnějších světel, které navíc i nesprávně umístí, což zapříčiní nedostatek světla a zbytečně vysokou spotřebu energie. Prohlédněte si naše reference a případové studie a v případě zájmu o profesionální návrh osvětlení nás neváhejte kontaktovat.

Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení