cz
Blog
Proč nesvítí světlo? Nejčastější důvody poruchy světel a elektrického vedení
31 Dec 2023  /  Rady a tipy

Proč nesvítí světlo? Nejčastější důvody poruchy světel a elektrického vedení

Faktury za elektřinu uhrazené a světlo nesvítí

Pokud jste si na 100% jisti, že máte uhrazeny všechny faktury za elektřinu, problém je třeba hledat jinde. Následující tipy jsou určeny dokonce i pro širokou veřejnost, a tedy lidi bez elektrikářského vzdělání. Diagnostikovat nefunkčnost svítilnu pomocí těchto rad zvládnete i bez toho, abyste elektřině rozuměli.Vážnější důvody však nikdy neřešte sami a nechte opravu na zkušeného elektrikáře.

 

Vyhozené jističe

Mezi úplně nejčastější důvody, proč vám doma nesvítí nějaké světlo,je vyhozen jistič. Můžete si říci, že všechno ostatní přece funguje. Vypadnout však mohl opravdu jen ten jeden jistič, který je přiřazen stropnímu svítidlu v kuchyni nebo LED panelu v pracovně. Pokud je vše v rozvodné skříni v interiéru v pořádku, zkontrolujte ještě proudové chrániče.

 

Poškozený/nesprávně dopnutý vypínač

Druhým nejčastějším důvodem bývá poškozený, ale častěji špatně dopnutý vypínač. To se stává zejména na chodbách, na kterých se například LED bodová svítidla ovládají ze dvou nebo více bodů. Stačí, že jste jeden vypínač vy nebo někdo z vaší rodiny nechali doslova na půl cestě mezi vypnutou a zapnutou polohou, a světlo prostě nezažnete.Proto v takovém případě zkontrolujte a domáčkněte všechny vypínače. Stává se to iu schodišťových vypínačů v bytovkách (často používaný vypínač u vchodu jednoduše zůstane zaseknutý).

 

Do soustavy neteče proud

Zkontrolujte, zda vám jde světlo nebo spotřebiče v dalších místnostech. Pokud ne, vyzkoušejte zkontrolovat hlavní jistič na chodbě bytovky nebo před domem. Zeptejte se případně i souseda, jestli mu jde elektřina. Důvodem totiž může být obyčejná odstávka, případně porucha vedení, a tedy situace, na které vy nemáte dosah.

 

Vypálená svítilna

Svítilna, dokonce i to s technologií LED, mohla naprosto jednoduše dosloužit. V levných bodovkách se žárovky vypalují poměrně často, takže se tomu vůbec nemusíte divit. Světelný zdroj, v tomto případě například LED žárovku, stačí vyměnit a můžete svítit dále. V případě, že se vypálí LED panel nebo jiné svítidlo bez vyměnitelného zdroje, je třeba svítidlo vyměnit celé.Kvalitní LED svítidla se však mohou pochlubit životností častou přesahující 100 000 hodin provozu.

 

Přerušená kabeláž

Pokud jste bodovku vymontovali a namontovali ji v jiném pokoji, kde bez problémů svítí, může být někde poškozeno i samotné vedení. To mívají na svědomí nejčastěji hlodavci,ale také neodborné zásahy obyvatel domu do stěn například při vrtání koupelnových skříněk. Právě toto je ten moment, kdy je zapotřebí zavolat elektrikáře, který správně určí diagnózu a navrhne i nejvhodnější řešení.

Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení