cz
Blog
Co je intenzita osvětlení a existuje norma pro osvětlení prostor?
25 Feb 2022  /  Rady a tipy

Co je intenzita osvětlení a existuje norma pro osvětlení prostor?

Intenzita osvětlení

Intenzita osvětlení se často označuje i jinými synonymy, jako například osvětlení, osvětlenost, intenzita osvětlenosti, plošná hustota světelného toku, ale také hustota světelného toku. Je to fyzikální veličina, která označuje podíl světelného toku (měřeno v lumenech) dopadajícího na konkrétní plochu na nějakém povrchu o přesném rozměru v metrech čtverečních. Intenzita osvětlení je vlastně podílem světelného toku a plochy - definuje nám informaci, jaké jsou světelné podmínky na dané ploše (v našem případě například v konkrétních místnostech).
 

Jednotka intenzity osvětlení

Základní jednotka této veličiny je 1 lux, který se počítá vzorcem lumen/m2. Lumeny (lm) označují hodnotu světelného toku, jehož zdrojem je například klasická žárovka nebo LED svítilna. Tento údaj v podstatě určuje sílu, jak bude vybraná LED průmyslové svítilna svítit a její hodnota bývá uvedena na balení každé svítilny. Klasická 100W žárovka by měla mít světelný tok zhruba 1000-1500lm, přičemž moderní LED žárovky takový světelný výkon dokážou poskytnout is 10násobně menším příkonem. Mají tedy vyšší účinnost (více lumenů na jeden watt).
 

Intenzita osvětlení doma

Existují doporučení pro intenzitu osvětlení pro konkrétní místnosti v domácnosti. Na chodbách by vám měla stačit intenzita do 100 lux, v koupelně a na WC přibližně 150 lux, v kuchyni, obývacím pokoji nebo jídelně až 250 lux. Nad pracovním stolem, kde například děti píší domácí úkoly, se doporučuje intenzita osvětlení až kolem 750 luxů. Intenzitu osvětlení si umíte snadno vypočítat právě díky údajům uvedeným na vámi vybrané svítilně a ploše, kterou má tato svítilna pokrýt (například velikost dané místnosti.) Intenzitu osvětlení během dne v domě ovlivňuje i velikost oken, barva stěn, podlahy a nábytku, ale i žaluzie či záclony.
 

Intenzita osvětlení na pracovišti a norma

Veřejné prostory, pracoviště, obchodní prostory, nemocnice, ale také školy spadají pod normy intenzity osvětlení. Světla a osvětlení, osvětlení pracovišť a vnitřní osvětlení byste měli projektovat podle normy ST E 12 464-1, která je platná od 1. 3. 2012 a bývá často novelizována. Normám osvětlení na pracovištích a jiných veřejných prostorách se věnuje i Vyhláška MZ SR č.j. 541/2007 Sb. o podrobnostech o požadavcích na osvětlení při práci ve znění pozdějších předpisů, ale i ČSN EN 12665:2011 Světlo a osvětlení – základní termíny a kritéria pro stanovení požadavků na osvětlení.
 

Jak správně vybrat intenzitu osvětlení?

Kdy je světlo nedostatečné a kdy naopak příliš silné? Oba stavy totiž mohou být nezdravé pro lidské oko. Nechte si osvětlení v novostavbě nebo při rekonstrukci domu, kanceláře, ale také výrobní haly či skladových prostor naprojektovat profesionální firmou. Neváhejte nás kontaktovat, rádi s vámi probereme všechny možnosti úsporného a dostatečně výkonného LED osvětlení.

Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení