cz
Blog
LED žárovky do auta – můžete je namontovat?
07 Feb 2022  /  Rady a tipy

LED žárovky do auta – můžete je namontovat?

LED žárovky do auta

Na trhu naleznete velké množství LED žárovek do auta – ať už nejžádanější typ H7 do potkávacích světlometů, nebo i žárovky do denního svícení, směrových světel, brzdových světel či zadních světel. Na trhu najdete zmíněné necertifikované žárovky, ale také certifikované modely, u kterých je často i vyšší cenovka. I ty certifikované žárovky, které „prý“ splňují přísné evropské požadavky, jsou zakázány pro použití na našich cestách.

 

LED svítidla z výroby

Nové modely aut od většiny výrobců vyrobené za posledních přibližně 5 let mají často integrovaná LED světla (minimálně ta pro denní svícení). Taková LED světla si však běžný majitel auta doma nedokáže v případě potřeby vyměnit a vždy je nutná návštěva autorizovaného servisu – neobsahují totiž klasické autožárovky, ale jen samotné LED čipy. Druhá věc však je, že životnost těchto světel často výrazně převyšuje životnost celého auta, proto se návštěvě servisu pravděpodobně vyhnete.

 

Pozor na LED svítidla z internetu

Pokud najdete e-shop s prodejcem, který vám tvrdí, že právě jeho LED žárovky do auta jsou ty, které jsou na 100% povoleny i na českých cestách, nevěřte mu. Podle zákona 725/2004 S.z. totiž můžete používat pouze výrobcem schválené náhradní díly. V případě, že vám na takovou nedovolenou úpravu přijde policie při silniční kontrole, může vám uložit pokutu a dokonce i vyřadit auto z provozu na pozemních komunikacích.

 

Homologace žárovek

Do aut si vybírejte vždy jen homologované LED žárovky, které jsou určeny pro váš konkrétní typ auta a které schválil výrobce. I z halogenových světel lze vybrat modely s vyšší svítivostí, s delším dosvitem, ale také s odstínem světla do bílé, které připomínají LED světla, či dokonce do modré, které připomínají xenony.

 

Nemůže být problém na STK?

Pokud by vás i během dvou let používání neschválených žárovek ani jednou nezastavili policisté, při první návštěvě STK se vám může stát, že neprojdete. Množství vodičů to řeší tak, že před STK si žárovky vymění za klasické halogenové, a po absolvování STK zase nahodí své oblíbené LEDkové. Stojí vám však takový risk a starosti za to, že budete mít na autě jiná světla?

Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení