cz
Blog
Víte, jak fungují solární světla?
09 Aug 2022  /  Rady a tipy

Víte, jak fungují solární světla?

Jak funguje solární světlo?

Solární světla se nejčastěji používají jako noční dekorační osvětlení v soukromých i veřejných prostorách a jsou (ve většině případů) poháněna sluneční energií. Standardní solární světlo se během dne nabije (i když na něj Slunce nesvítí přímo, ale například přes mraky), a následně dokáže několik hodin jemně svítit až do úsvitu. Nejčastěji se používají LED solární svítidla, která mají nižší spotřebu energie, díky čemuž svítí déle. I ty nejlevnější solární lampičky mají malý světelný senzor. Když na ně svítí Slunce, nabíjejí se a nesvítí. Jakmile se setmí, rozsvítí se.

Solární světla do zahrady

Se solárními světly se nejčastěji setkáte v zahradách a květináčích. Dá se z nich udělat například lemování chodníku a když nemáte v zahradě elektroinstalaci, i během té nejtmavší noci vám zasvítí na cestu od branky ke vchodovým dveřím a nemusíte se bát, že někde klopýtnete. Solární světla nevyžadují žádnou údržbu. Na zimu je však doporučujeme schovat dovnitř a používat je jen v létě, aby netrpěla baterka.

Veřejné solární osvětlení

Solární světla se stávají také součástí LED veřejného osvětlení. V principu známe dva základní tipy. Prvním je čistě solární veřejné světlo, které však nemusí svítit každou noc (například po velmi tmavém a deštivém dni), a proto nesmí sloužit například k osvětlení přechodů pro chodce. Druhým typem jsou svítidla, která jsou připojena i do distribuční sítě. První polovinu noci svítí zdarma z energie získané ze Slunce, když se tato zásoba mine, přepnou se a svítí až do rána pomocí energie ze sítě.

Fotovoltaické články

Solární svítidla jsou vybavena malou baterií a kompaktním fotovoltaickým článkem. Právě tento článek během celého dne nabíjí malý akumulátor, který následně několik hodin během noci dokáže pohánět svítidlo. Akumulátory jsou však dosti citlivé na vysoké nebo naopak velmi nízké teploty a jejich kapacita i životnost se zmenšují.

Další solární zařízení v našem okolí

Solární napájení se nevyužívá jen u svítidel, ale iu dalších elektrických zařízení, jako jsou malé veřejné fontány, ale dokonce i odběrná místa pro balíky různých kurýrních společností. Ty je tak možné instalovat opravdu kdekoli bez možnosti připojení k rozvodné elektrické síti.

Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení