cz
Blog
Jak je svítidlo chráněno před vodou?
14 Nov 2023  /  Rady a tipy

Jak je svítidlo chráněno před vodou?

Funkčnost osvětlení je závislá na ochraně před vodou

Ochrana svítidel, ale i další elektroniky před vodou, prachem, ale i obyčejnou vzdušnou vlhkostí, je alfou a omegou pro zachování jejich bezvadné funkčnosti po celou dobu životnosti.Vnik vody do elektrického zařízení jej může vyskratovat a způsobit požár, ale také ohrozit osobu používající toto zařízení zásahem elektrickým proudem.V tom lepším případě dojde pouze k vyhození jističů nebo proudového chrániče v objektu. Vlhkost v elektronickém zařízení nezpůsobí takové dramatické scénáře, ale jejím vlivem postupně začnou korodovat kontakty a jiné jemné elektronické součástky, což může mít za následek znefunkčnění zařízení.

 

Venkovní komponenty svítidla

Kromě ochrany samotné elektroniky je důležité zajistit i odolnost vnějšího obalu, respektive krytu zařízení.To by mělo být vyrobeno z materiálů, na které nemá voda žádný vliv. Nejčastěji tak jde o různé druhy plastů, karbonových vláken, nerezavějících kovů či skla. Nerezová ocel by měla být použita i při výrobě spojovacích materiálů – šroubů, matek a dalších součástek, které drží svítilnu pohromadě. To, jak moc je svítidlo chráněno před vnikem vody (a prachu) dovnitř, nám udává takzvaná třída krytí IP.

 

Co znamená IP krytí?

IP Je zkratka pro International Protection, což můžeme doslovně přeložit jako mezinárodní ochrana. Přesnější překlad by však vypadal jako Mezinárodní třída krytí elektrického zařízení. Celý IP kód se píše bez mezer. První číslo udává třídu krytí před dotykem, vnikem cizích předmětů a prachu. Druhé číslo stanovuje ochranu před vniknutím vody a vlhkostí.

 

IPXX

Pokud byste náhodou našli produkt s takovým označením, vyhněte se mu velkým obloukem. Tato elektronická zařízení nemají stanovenou třídu krytí, protože ve většině případů nebyla jejich odolnost před prachem a vlhkostí vyzkoušena. Největší odolnosti zpravidla dosahují LED průmyslová svítidla. Pokud se testerem nechcete stát vy, svítidla, ale ani zásuvky, vypínače či cokoli jiného s tímto označením nekupujte.

 

Třída ochrany proti vodě 0-9K

Zařízení s třídou krytí 0 je bez jakékoli ochrany před vodou. Třída 1 zařízeně ochrání před svisle padajícími kapkami. Třída dva si poradí i se šikmo padajícími kapkami vody do 15° od svislé osy (například velmi jemný a krátký déšť).Zařízení se třetí třídou přežije i kropení vodou do 60° od svislé osy.

 

Od třídy 4 začínají být zařízení opravdu odolná.Poradí si s vodou stříkající ze všech směrů a při třídě 4K dokonce iv případě, že je voda pod tlakem. Třída číslo 5 ochrání LED svítilna před tryskající, třída 6 až před intenzivně tryskající vodou. 6K opět znamená, že zařízení přežije i tryskající vodu pod tlakem.

 

Zařízení v sedmé třídě a výše už můžeme označit jako vodotěsné.Ve třídě 7 přežijí dočasné ponoření do vody a ve třídě 8 dokonce trvalé ponoření do vody (například různá čerpadla). Třída 9K zahrnuje zařízení, která přežijí trvalé ponoření do vody se zvýšeným tlakem i teplotou, například při čištění párou.

 

Jak vybrat voděodolné svítidlo?

Aby bylo svítidlo opravdu odolné a vhodné například pro použití v exteriéru, vždy sáhněte minimálně po modelech s třídou krytí IP44. Takové zařízení má všechny spoje dostatečně utěsněné na to, aby přežilo nějaký ten déšť, pokropení hadicí nebo různé jiné nehody s vodou bez újmy. Stejně však dbejte na to, aby i připojení zařízení (ať už na přímo přes svorky nebo při připojení vidlicí do sítě) bylo zajištěno se zachováním voděodolnosti.

Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení