cz
Blog
Halogenové žárovky – jejich vlastnosti a postup výměny za LED světla
14 Nov 2023  /  Rady a tipy

Halogenové žárovky – jejich vlastnosti a postup výměny za LED světla

Co je ten halogen?

Halogen je v podstatě souhrnný název pro všechny prvky ze 17. skupiny periodické tabulky prvků, což jsou takzvané halogenové plyny. Patří sem fluor, chlór, brom, jód, astát a tenés. Pojmenování halogen pochází původem z řečtiny a přeložit bychom jej mohli jako solitvorný (gr. hals - sůl, gr. gennaó - tvořím). Na tomto principu fungují i ​​samotné halogenové žárovky. Halogeny mají široké využití v průmyslu, například při výrobě polovodičů, při obohacování uranu, při zpracování skla, při výrobě hliníku, jako oxidační činidla, při výrobě plastů, agrochemikálií, ale i léčiv.

 

Halogenová žárovka

Halogenová žárovka je žárovka plněná halogenovým plynem. jódem či bromem.Při rozžhavení vlákna dojde chemické reakci, při které se materiál z vlákna rovnoměrně vypařuje a znovu usazuje, což zabrání jeho rychlému prohoření. Díky tomu může halogenová žárovka pracovat ve vyšších teplotách než klasická žárovka, což vede k vyššímu jasu. Halogenové žárovky se nejčastěji využívají ve světlometech automobilů. Je však málo pravděpodobné, že byste měli halogenovou žárovku v domácnosti.

 

LED náhrada za halogen

LED průmyslové svítidla se i v automobilovém průmyslu stala funkční náhradou za klasické halogenové žárovky. Navzdory své vysoké životnosti a odolnosti se však potýkají minimálně s jednou slabší stránkou oproti halogenovým světlometům. Zatímco vypálenou halogenovou žárovku v hodnotě několika eur si každý řidič dokáže vyměnit sám i za méně než minutu, poškozené nebo jednoduše nesvítící LED světlo na autě s vypálenými diodami je nutno vyměnit celé. Na novějších autech se bavíme o částkách, které snadno překročí i hranici 1 000 € za jediné světlo.

 

Výměna halogenu za LED v autech

Množství řidičů se zejména z vidiny dosažení lepšího vzhledu vozu rozhodne vyměnit své halogenové žárovky v autě svítící žlutě za LED náhrady svítící bíle. Tyto žárovky však v 99 % případů nejsou homologovány pro provoz na silničních komunikacích a pokud vás s nimi zastaví policie, můžete mít z toho problém.Nemluvě o tom, že zejména pocházejí-li z pochybných e-shopů bez jasného původu, nejsou bezpečné ani pro auto a dokáží například poškodit či zkratovat elektrické rozvody.

 

LED halogen

Pokud jste se již setkali s pojmem LED halogen, pravděpodobně jste se dovtípili, že jde tak trochu o oxymoron. Přesto se tento termín používá pro označení takzvaných LED reflektorů, výkonných svítidel určených do exteriérů, například pro osvětlení fasád budov a památek, ale i různých sportovišť.Ve skutečnosti však reflektor může být buď halogenový nebo LED, nikdy ne obojí.

Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení