cz
Blog
Zorientujte se v označení kabeláže, což je CYKY, AYKY a další?
31 Dec 2023  /  Rady a tipy

Zorientujte se v označení kabeláže, což je CYKY, AYKY a další?

Co je to vlastně kabel?

Kabelem můžeme označit jeden nebo více vodičů,tedy drátů v jednom svazku, které jsou od sebe navzájem odizolovány a ve většině případů bývají navíc spolu ukryty ještě v jedné vrstvě izolace. Izolované vodiče mohou být spolu jen obkroucené nebo slepené (například v případě dvoužilových kabelů určených pro nízké napětí například do 12V), ale v případě vodičů určených pro napájení běžných elektrospotřebičů s odběrem 220V mají tyto vodiče vždy ještě společný obal. Kabelem můžeme označit i nekovové materiály, které nejsou určeny pro vedení proudu (například optický kabel).

 

Co jsou vodiče?

Řidič je látka nebo elektrické zařízení, které je určeno pro vedení elektrického proudu. V našem případě mluvíme o vodičích jako o měděných (ve starých domech často i hliníkových) drátech, které jsou obaleny v izolačním materiálu.Dráty mohou být upleteny z desítek roztřepených menších drátů,ale může jít io jeden kus hrubého drátu (takzvané plné vodiče) o tloušťce například 1 nebo 1,5 mm.

 

Světelná dvojlinka

Při stavbě domu nebo rekonstrukci domu či bytu se setkáte pravděpodobně jen se třemi druhy kabeláže. Máte-li výkonnou elektrickou varnou desku, nabíječku na elektromobily či třífázovou přípojku například pro míchačku, svářečku a jinou techniku, budete potřebovat 5žilový vodič určený pro napájení třífázových odběrných míst.K napájení běžných zásuvek a svítidel se používá třížilový kabel(fázový vodič, neutrální vodič a ochranný vodič). VětšinaLED stropních svítidel neboLED panelů do domácnosti má příkon od 5W do 30W a pracují při nízkém napětí.

 

CYKY, AYKY kabely

Při koupi kabelů se můžete setkat také s různými označeními. Mezi ty nejčastější patří například CYKY, AYKY a podobné. CYKY kabely jsou pravděpodobně nejpoužívanější kabely pro elektroinstalace v domech a jiných budovách. Jsou určeny pro pevnou instalaci (tedy ne na místa, kde by se mohli hýbat, protože časem by mohlo dojít k prolomení drátů v izolaci).Tyto vodiče jsou samozhášecí a odolné vůči šíření plamene. Mohou se tedy instalovat i do chrániček, ale například v dřevodomech i přímo na dřevo. Jádro AYKY kabelů tvoří místo mědi hliník. Setkat se můžete například is označením CYYP, což je vlastně CYKY kabel v plochém provedení.

 

Tloušťka vodičů

Tloušťka jednotlivých vodičů je rozhodující zejména pro jejich maximální proudové zatížení,které se měří v Ampérech. Pro běžné použití v domácnosti stačí vodiče o tloušťce 1,5 mm, avšak některá specifická zařízení potřebují s ohledem na bezpečnost kabel o tloušťce 2,5 mm (například varná deska). Pro vedení proudu z elektráren se používají také vodiče o tloušťce několika centimetrů. Máte-li dotaz na vhodnost elektroinstalace ve vašem objektu pro použití s ​​některým z našich svítidel, neváhejte nás kontaktovat.

Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení