cz
Blog
Jak správně zapojit bodová světla?
09 Aug 2022  /  Rady a tipy

Jak správně zapojit bodová světla?

Jak zapojit bodová světla?

Pokud se rozhodnete pro výměnu vašich klasických lustrů a jiných svítidel v domácnosti za LED alternativy, které jsou mnohem úspornější, nečeká vás žádná speciální předělávka. Pro začátek stačí, pokud demontujete stará svítidla a pomocí schématu, které si popíšeme níže, připojíte nová LED stropní svítidla. Zapojení jednoho světla vám nezabere více než 5 minut.

 

Bezpečnost při zapojení

Při JAKÉKOLIV manipulaci s elektroinstalací je třeba vypnout přívod napětí v hlavním rozvaděči a následně i ZKONTROLOVAT, zda jste vypnuli správný jistič. K tomu slouží speciální zkoušečky, respektive testery napětí. K montáži používejte elektrikářské šroubováky s ochranou, případně i bezpečnostní rukavice. Odhalených řidičů se NIKDY nedotýkáme.

Schéma zapojení bodových světel

Zapojení jakéhokoliv svítidla úzce souvisí se zmiňovaným zapojením vypínače. Při jednoduchém zapojení (jedno svítidlo + jeden vypínač) vám postačí dva vodiče - fáze a nulák. Výsledné schéma je vlastně jen jednoduchý okruh - přívod napětí z elektrického zdroje do svítidla, následné propojení přes vodič k vypínači, a na závěr uzavření obvodu nulákem z vypínače zpět ke zdroji. Pokud máte elektroinstalaci hotovou, tak vám pravděpodobně ze stěny trčí kabel se dvěma vodiči. Hnědý nebo černý je fáze, modrý bývá neutrální (nulák).

 

Kdo může manipulovat s elektroinstalací?

Odborné zapojení elektrických spotřebičů a dalších zařízení, která se takříkajíc nedávají do zásuvky, by měla provádět pouze kvalifikovaná osoba. Požadováno je minimálně základní vzdělání v oboru elektrotechnik. Pokud se do takového zapojení pustíte bez příslušného vzdělání a zkušeností, riskujete nejen zranění, ale také zkrat či dokonce požár domu.

 

Zapojení více bodových světel v řadě

Mírně složitější je zapojení více bodových světel, jelikož jedna bodovka by nám neposkytla dostatečný světelný výkon pro osvětlení celé místnosti. Propojování takových světel probíhá nejčastěji nad sádrokartonem ve snížených stropech. Vysvětlení konkrétního schématu by bylo poněkud komplikovanější. Co však musíte vědět je, že taková světla se zapojují paralelně, ne sériově. Při sériovém zapojení by jednotlivé bodovky neměly přístup k dostatečnému napětí, což by se mohlo odrazit právě na sníženém světelném výkonu.

Jak funguje paralelní zapojení svítidel vám nejlépe vysvětlí následující krátké názorné video:

Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení