cz
Blog
Ultrafialová světla a jejich použití
31 Dec 2023  /  Rady a tipy

Ultrafialová světla a jejich použití

Co je ultrafialové světlo?

Ultrafialové světlo (zkratka UV z anglického Ultra Violet) se označuje také jako ultrafialová radiace, ultrafialové vlnění nebo ultrafialové záření či UV paprsky. Jedná se vlastně o část elektromagnetického spektra s vlnovou délkou od 10 nm do 400 nm. Pro lidské oko je patrné spektrum od 380 do 780 nanometrů.UV světlo je tedy v drtivé většině případů pro lidské oko neviditelné.

 

Druhy UV záření

Ultrafialové světlo se na světelném spektru dělí na UV-A o vlnové délce 315 nm až 400 nm, UV-B o vlnové délce 280 nm až 314 nm a UV-C o vlnové délce 10 nm až 279 nm. Zajímat by nás mělo hlavně UV-A a UV-B záření, se kterými se nejčastěji setkáme během slunečných dnů při pobytu venku. UV-A záření způsobuje předčasné stárnutí pleti, UV-B záření je zase zodpovědné za spáleniny a opálení.Bez ohledu na jejich účinek je však třeba se před oběma typy UV záření chránit dostatečně silným opalovacím krémem s vysokým faktorem SPF, a to hlavně od 10:00 do 16:00 v letních měsících. Slunce pohlcuje 100% UV-C záření, část UV-A a UV-B však propouští. Se stoupající nadmořskou výškou se snižuje i ochranná vrstva atmosféry, která nás chrání (proto je tak jednoduché spálit se na horách).

 

Využití UV záření v praxi

Světelné zdroje schopné produkovat světlo v ultrafialovém spektru se používají například ke sterilizaci prostředí (jejich největší rozmach v podobě germicidních lamp jsme zažili během koronavirové krize), k dezinfekci vody,ale také při léčbě některých problémů s pohybovým aparátem a onemocnění kůže.

 

UV záření pro růst rostlin

UV lampy se používají také při pěstování různých rostlin (a ne jen ty nelegální). Právě díky pěstitelským stanicím využívajícím svítidla podporující růst rostlin si můžete vychutnat různé druhy oblíbené zeleniny nebo ovoce v podstatě po celý rok.

 

Poškození zraku UV zářením

V předchozím článku jsme se věnovali polarizaci světla a vysvětlili jsme si, jak sluneční brýle s polarizačním filtrem dokáží zvýšit komfort našeho zraku u moře nebo na horách. Nejdůležitější však je, aby sluneční brýle měly kvalitní UV filter (proto nekupujte brýle v pochybných stáncích, ale ideálně přímo v oční optice).Právě ten zabraňuje pronikání UV záření a ochrání vaše oči před poškozením.

Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení