cz
Blog
Svítivost LED žárovek – závisí na výkonu?
08 Feb 2022  /  Rady a tipy

Svítivost LED žárovek – závisí na výkonu?

Svítivost LED žárovek a kandela

Svítivost konkrétní žárovky, čipu či celého modelu svítidla se udává v kandelách a velmi často si lidé svítivost zaměňují za lumeny. Název kandela je odvozen od svítivosti jedné svíčky a udává se zejména u modelů osvětlení, které svítí jedním směrem (jako různé LED reflektory). Má-li tedy nějaký model LED světel svítivost 50 cd (kandela), je to stejné, jako kdyby jedním směrem svítilo 50 plamínků svíček.
 

Světelný tok a lumen

Světelný tok se udává v lumenech a právě to je údaj, který naše oko vnímá jako „svítivost“. Kvalitní LED žárovky mají až 10násobně vyšší počet lumenů při stejném výkonu v porovnání s klasickými žárovkami. Pokud tedy chcete získat 1000 lumenů, nepotřebujete už 60 wattovou žárovku, ale jen 6 wattovou LED-ku.
 

Intenzita osvětlení a lux

Abychom měli opravdu přesnou odpověď na otázku, zda je nějaký prostor správně osvětlen, nepotřebujeme znát jen hodnotu lumenů nebo kandela, ale údaj, který se udává v jednotkách lux – a to je intenzita osvětlení. Počítá se pomocí lumenů, které vydělíme počtem metrů čtverečních, díky čemuž zjistíme, zda je množství světel na danou místnost dostatečné nebo ne.
 

Ekvivalent lumenů ve wattech

Výkon žárovky nebo LED světel vám sice může napovědět, jakou intenzitu osvětlení pravděpodobně poskytnou, ale nemusí to být vždy tak. Do celkového výsledku vstupují i ​​další parametry, jako je například výška umístění světla, směr nebo ropztyl světelného toku a podobně.
 

Jak si správně vybrat svítivost do domu, ale také do jiných objektů?

Naprojektovat správné osvětlení prostor, ať už je to dětský pokoj nebo výrobní hala, je práce pro firmu se zkušenostmi v oblasti návrhu osvětlení. Osvětlení musí být příjemné, dostatečné (ale ne příliš výkonné) a zejména na pracovištích musí splňovat vysoké požadavky na odolnost. Díky správnému osvětlení lze zabránit mnoha nehodám ve skladech či výrobních halách. Máte-li zájem o profesionální návrh osvětlení do vašich prostor, neváhejte nás kontaktovat.
Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení