cz
Blog
Rychlost světla – zajímavosti v každodenním životě
02 Dec 2022  /  Rady a tipy

Rychlost světla – zajímavosti v každodenním životě

Rychlost světla

Rychlost světla je výraz pro takzvanou rychlost šíření světla ve vakuu, která se dokáže vyšplhat na 299 792 458 metrů za sekundu, respektive 299 792,458 km/s, respektive 1 079 252 848,8 km/h. Může se vám to zdát opravdu hodně, ale jak si ukážeme níže, v měřítku našeho vesmíru to v podstatě není žádná závratná rychlost. V současnosti neznáme žádný fyzikální jev, který by byl rychlejší než světlo, přesto je světlo dost pomalé.
 

Jak dlouho k nám putuje světlo ze Slunce?

Slunce je od země vzdáleno přibližně 150 000 000 km. Světlu, které k nám putuje ze Slunce, trvá více než 8 minut, než dorazí na zem. Co to v praxi znamená? Našim pouhým okem vidíme Slunce tak, jak vypadalo před 8 minutami. Pokud by Slunce právě teď vybuchlo nebo zhaslo, na obloze byste to viděli až za 8 minut.
 

Rychlost světla v každodenním životě

Všimli jste si, že například při výbuchu nejprve vidíme záblesk a zvuk k nám přijde až o pár vteřin později? Ve skutečnosti se vlastně nonstop díváme na světlo z minulosti. I když zaženete v místnosti vaše stropní LED svítilna, také trvá několik miliontin sekundy, než světlo dopadne ze stropu na zem, respektive na vaše oči. Právě u jevů, které se dějí dále od nás, je tento jev doprovázen zpožděním zvuku, který se šíří násobně pomaleji než světlo. Zvuk se šíří rychlostí přibližně 330 metrů za sekundu (v závislosti na různých faktorech), proto když například 10 km od vás udeří blesk, vidíte jej téměř okamžitě, ale zvuk hromu k vám dorazí až o 30 sekund později.
 

Nahlédněte do minulosti

Víte, jak daleko jsou od Země jiné předměty v naší galaxii či v celém vesmíru? Jeden světelný rok je vzdálenost, kterou světlo ujde za rok. Konkrétně je to 9 460 730 472 580,8 km. Představte si, že jen naše galaxie má průměr cca 50 000 světelných let. Hvězdy, které vidíme na druhé straně naší galaxie, vidíme tak, jak vypadaly v dobách, kdy naši předkové ještě lezli po stromech. Světlo z hvězd, které jsou od nás vzdáleny miliony světelných let, k nám cestuje od té doby, co po Zemi ještě běhali dinosauři. Díky rychlosti světla a velikosti vesmíru se dokážeme snadno podívat do minulosti.
 

Můžeme dosáhnout rychlosti světla?

Ve světě fyziky v současnosti panuje názor, že hmota nikdy nemůže dosáhnout rychlosti světla, jen se k němu přiblížit, jinak bychom vlastně „předběhli sami sebe“, a pokud bychom se například v kruhu pohybovali rychlostí vyšší, než je rychlost světla, viděli bychom svá záda. Pokud bychom však časem objevili možnost cestování vesmírem pomocí teleportace, červích děr či zakřivení časoprostoru a bylo by možné ocitnout se v okamžiku například 100 světelných let od Země, při pohledu výkonným teleskopem na Zemi bychom naši planetu viděli tak, jak vypadala mezi první a druhou světovou válkou.
Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení