cz
Blog
RGB barvy – víte, jak funguje skladba světla?
11 Mar 2022  /  Rady a tipy

RGB barvy – víte, jak funguje skladba světla?

RGB barvy

RGB je označení pro barevný model, ve kterém světlo vybrané barvy vzniká smícháním červeného, ​​zeleného a modrého světla vhodné intenzity. Tento model se používá například v barevné fotografii, osvětlovací, ale také zobrazovací technice, jako jsou barevné monitory či projektory. Tři základní barvy jsou červená (R z angl. Red), zelená (G z angl. Green) a modrá (B z angl. Blue). Lidské oko má totiž největší citlivost právě pro jejich vlnové délky (630, 530 a 450 nm). Všechny lidským okem viditelné barvy jsou vlastně kombinací těchto tří základních barevných složek a jejich odstínů.
 

RGB a LED světla

S pojmem RGB se nejčastěji setkáte u různých LED pásků a ozdobných lišt, které dokáží svítit desítkami, či dokonce stovkami různých barev. I obyčejné LED světlo se však skládá z těchto barev. Zatímco u studených bílých LED žárovek je dominantní modrá barva, u teplých žlutých je to naopak zelená a poněkud červená.
 

RGB color a grafický design

Aby byl digitální soubor (obrázek) barevný, musí být každému pixelu přidělena konkrétní barva. Lidské oko barvy vnímá díky světlu, které vstupuje do oka a dopadá na buňky citlivé na barvu. Světlo je vlnění s různou vlnovou délkou. Lidské oko dokáže vnímat jen určitý rozsah vlnových délek světla (od 380 nm do 780 nm). V tomto barevném spektru naše oko dokáže bez problémů rozlišit více než 1,5 milionu různých barev.
 

Další barevné modely

Existují i ​​další barevné modely, například jednodušší HSB a HSL, barevný model CMY(K), který funguje na podobném principu jako RGB, barevný model YUV, ale také barevný model Lab, který je definován třemi proměnnými: L - světlost (0 - 100 ), a - osa zelená až červená, b - osa modrá až žlutá.
 

Proč právě tyto 3 barvy?

Abychom uměli vytvořit 1,5 milionu barev, stačí každou z těchto tří barev (červená, zelená, modrá) rozdělit na 115 odstínů. Jejich smícháním v různých poměrech vzniknou všechny barvy. Při použití až 256 odstínů je každá barva zakódována 24 bity. Přičemž kód 255 0 0 je označení pro sytou červenou barvu, 0 255 0 je sytá zelená barva, 0 0 255 je zase sytá modrá barva. Kód 0 0 0 je černá barva a 255 255 255 je bílá barva.

Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení