cz
Blog
Polarizace světla - je důležitá i při výběru osvětlení?
31 Dec 2023  /  Rady a tipy

Polarizace světla - je důležitá i při výběru osvětlení?

Co je polarizace?

Polarizace se a vysvětlit také jako směr, ve kterém nějaká, v našem případě světelná, vlna kmitá. Vlny světla se polarizují příčně. Znamená, že oscilují (kmitají) ve směrech, které jsou kolmé k jejich původnímu směru. Naše oko není citlivé na polarizaci, a abychom jevy spojené s polarizací světla mohli pozorovat, potřebujeme laboratorní vybavení.Náš mozek však polarizované světlo vnímá rozdílně, než to nepolarizované.

 

Polarizace světla

Z pohledu fyziky je světlo v podstatě elektromagnetické vlnění, které se šíří ve všech směrech v prostoru. Světlo, které vychází ze zdroje (a je úplně jedno, jestli je to stropní LED svítilna, táborový oheň nebo cokoli jiného), je nepolarizováno. Polarizace je vlastně proces přeměny nepolarizovaného světla na polarizované,které následně nekmitá ve všech směrech, ale pouze v jednom.

 

Polarizátor

Polarizátor může být materiál, respektive filtr, který v momentě, kdy přes něj světlo prochází, propustí pouze světlo konkrétní polarizace. Projeví se to tak, že pokud se díváme do světla polarizátor, do našeho oka dopadá méně světla.Polarizátor se označuje také jako polarizační filtr.Nejčastěji se s polarizátorem můžete setkat ve formě slunečních brýlí, ale pozor. Ne všechny jsou opravdu polarizační. Neznamená to však, že by ty ostatní nebyly kvalitní.

 

Druhy polarizace

Neodborně můžeme říci, že existují 3 druhy polarizace. Polarizace lomem, polarizace odrazem a polarizace přechodem. Všechny 3 si můžeme vysvětlit na nějakém příkladu. Polarizace lomem nastává například v momentě, kdy světlo prochází vodou. I na klidné hladině se světlo láme a pod vodu proniká pod úplně jiným úhlem, než pod jakým na ni dopadá.Polarizace odrazem nastává rovněž při odrazu části světla od vodní hladiny, ale také od různých lesklých předmětů nebo sněhu. Polarizace přechodem nastává například u zmíněných slunečních brýlí (světlo se neláme, jen prochází a polarizuje).

 

Polarizace světla v praxi

Kromě slunečních brýlí se s polarizací nejčastěji setkávají i fotografové, kteří používají takzvané polarizační filtry pro získání krásnějších fotografií bez bílých přepálených míst. Rovněž se s nimi dají vyfotit záběry, které byste jinak pouhým okem nedokázali zachytit.Samotné polarizační brýle rovněž redukují odraz z vodní hladiny a sněhu(což ocení milovníci vodních a zimních sportů), čímž snižují únavu očí a zvyšují tak bezpečnost pohybu v náročném terénu. Ve zkratce tyto polarizační brýle odfiltrují právě to odražené polarizované světlo.

Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení