cz
Blog
Jak vybrat osvětlení výbušného prostředí?
09 Aug 2021  /  Rady a tipy

Jak vybrat osvětlení výbušného prostředí?

Osvětlení výbušného prostředí

Výbušné prostředí reprezentují dolu na nerostné suroviny, ale například i prostor tunelů, které jsou ve výstavbě. Za výbušné prostředí můžeme považovat i prostory vnitřních střelnic. Ve výbušných prostorech jsou náhlé změny tlaku způsobené explozí při odpalování kamenného podloží, zvýšená prašnost, ale také mechanické odletující části, které mohou zasáhnout světlo.

Kde se ještě setkáme s extrémními podmínkami?

Extrémní podmínky znamenají kromě výše zmíněných i zvýšenou vlhkost či extrémně nízké a vysoké teploty. Jsou proto vhodné například i do tunelů, kde se už žádné exploze neočekávají, ale může tam být vyšší vlhkost i výkyvy teplot. Extrémní podmínky můžeme najít i na staveništích. Zejména u větších budovách a projektech se pracuje i 24 hodin denně, což vyžaduje stále osvětlení během noci. Odolné osvětlení je chráněno před hrozícím mechanickým poškozením.

Světla, které musí něco vydržet

Osvětlení určené do výbušného prostředí najdete také v naší nabídce. Model LED Tri-Proof EX máme dostupný ve dvou velikostech a pěti výkonových variantách. Obě tyto verze mají tvar lišty a odlišují se zejména délkou. Model LED High Bay EX je k dispozici v pěti různých výkonových variantách. Na uvedených odkazech naleznete kompletní specifikace obou modelů a pokud nás kontaktujete, rádi vám poradíme s výběrem.

Co znamenají jednotlivé značky?

U obou modelů vás určitě zaujal vysoký světelný tok, životnost více než 110 000 hodin, ale i další parametry. Co však znamenají třídy krytí IP66 a IK10? Při IP66 první šestka znamená, že kryt zařízení je prachotěsný, a druhá šestka znamená, že kryt odolá i intenzivně stříkající vodě. Stupeň IK označuje stupeň mechanické odolnosti. IK10 je nejvyšší stupeň, který dokáže odolat síle 20J, což je ekvivalentem pádu 5 kilogramů těžkého předmětu z výšky 40 centimetrů.

I průmyslové svítidla mají vysokou odolnost

Kromě uvedených dvou modelů najdete v naší nabídce i LED průmyslové svítidla se zvýšenou odolností. Modely se dají napojit na systém řízení osvětlení i světelné senzory. Pro více dotazů nás kontaktujte a rádi vám připravíme návrh osvětlení na míru přesně pro váš prostor.

Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení