cz
Blog
LED čip, SMD LED, Power LED, DIP LED - vyznáte se v terminologii?
13 Jul 2022  /  Rady a tipy

LED čip, SMD LED, Power LED, DIP LED - vyznáte se v terminologii?

LED

LED je zkratka anglického Light-emitting diode, což můžeme přeložit jako „dioda vyzařující světlo“. U nás se můžete setkat také s výrazy jako LED dioda. Správný slovenský název je luminiscenční dioda nebo světelná dioda, ale používá se i elektroluminiscenční dioda.

LED čip

LED čip je v podstatě součást samotné LED diody a existuje několik druhů LED čipů. Ty se od sebe liší nejen po konstrukční stránce, ale také využitím. Některé se využívají v LED svítidlech, jiné naopak v zobrazovacích zařízeních.

SMD LED

SMD je zkratka pro anglický název surface mounted devices, což znamená povrchově montovaná zařízení. Jedná se o moderní a v současnosti nejširší využívaný typ LED čipů. Mají vynikající úhel vyzařování stupně a nadprůměrnou životnost oproti jiným typům LED čipů.

Power LED

Oproti SMD LED je tento typ LED čipů zastaralejší a jeho hlavní nevýhodou je slabý úhel vyzařování světla. Je však dostatečně výkonný a má také dlouhou životnost. Používá se zejména v bodových světlech do domácnosti, ale také v ručních svítidlech, jako jsou čelovky či klasické „baterky“.

DIP LED

DIP je zkratka pro anglické direct in-line package, což v doslovném překladu znamená přímo zapojený balíček. Jedná se o jeden z nejstarších druhů LED čipů a v současnosti už se téměř nepoužívá. Najdete ho však například na levném vánočním osvětlení a používal se také v automobilovém průmyslu – například na budících.

OLED

OLED je zkratka z anglického organického light-emitting diode, což doslovně znamená organická elektroluminiscenční dioda. Je to LED dioda, ve které se k vyzařování světla používají také organické látky. Tato technologie je nejčastěji používaná ve světě nejnovějších smart televizorů.

QLED

QLED je zkratka pro anglický název quantum dot light-emitting diode, což znamená, že televizory využívají velmi odolnou vrstvu takzvaných kvantových bodů. Díky tomu se QLED televizory mohou pochlubit nejvyšší hodnotou jasu na trhu v porovnání s OLED či jinými technologiemi.

AMOLED

Podle způsobu zapojení se OLED displeje se dělí i na pasivní nebo aktivní, a tedy active-matrix OLED, respektive AMOLED. S tímto termínem se nejčastěji setkáte při koupi chytrého telefonu. Tato technologie se využívá pro získání lepšího rozlišení na malém displeji.

Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení