cz
Blog
Videonávod: Jak zapojit vypínač na světlo?
13 Jul 2022  /  Rady a tipy

Videonávod: Jak zapojit vypínač na světlo?

Jak zapojit vypínač na světlo

Zapojení klasického vypínače na stěnu pro ovládání světla je spolu se zapojením svítidla nebo klasické zásuvky jednou z nejjednodušších prací kolem elektroinstalace. I při takovém jednoduchém úkolu však hrozí velké nebezpečí zranění elektrickým proudem. V principu bychom zapojení vypínače mohli rozdělit na následující kroky:

  1. Vypnutí přívodu elektřiny

  2. Kontrola stavu napětí

  3. Demontáž starého vypínače

  4. Montáž nového vypínače

  5. Opětovné zapnutí přívodu elektřiny

  6. Test funkčnosti nového vypínače

Bezpečnost při práci

Při jakémkoli zásahu do elektřiny je bezpečnost zcela na prvním místě. Před jakýmkoli vrtáním se v kabelech vypněte nejen jistič, který napájí konkrétní elektrický obvod, ale také hlavní jistič, respektive proudový chránič. I přes vypnuté jističe se nikdy holýma rukama nedotýkáme odhalených vodičů.

Potřebné vybavení

K bezpečnému zapojení zásuvky budete potřebovat i nějaké to vybavení. Neobejdete se bez pořádného šroubováku s křížovým bitem velikosti 1, který by měl mít i ochranu proti napětí. Běžně koupíte šroubováky is ochranou do 1 000 V. Kromě něj se vám hodí i zkoušečka, respektive tester/detektor napětí, pomocí kterého si můžete ověřit, zda ve fázové žíle nezůstalo napětí a nevypnuli jste špatný jistič.

Kdo může provádět zásahy do elektroinstalace?

Jak jsme zmiňovali výše, zásahy do elektroinstalace by měla provádět pouze osoba s alespoň základním elektrotechnickým vzděláním. Budete-li se hrabat ve vodičích bez něj, hrozí vám úraz, ale i špatné zapojení, což může vyústit i v nežádoucí požár. Po větším zásahu (například výměně všech vypínačů, zásuvek v domácnosti) doporučujeme objednat návštěvu revizního technika.

Videonávod pro zapojení vypínače

Nebudeme vás zde zatěžovat schématy pro zapojení, pokud do nich nedíváte denně, pravděpodobně se vám budou zdát nesrozumitelné. Mnohem lepší bude, pokud si prohlédnete tento praktický videonávod.
 

Schodišťové vypínače a ovládání světla z více míst

Speciálním případem jsou takzvané schodišťové vypínače, případně ovládání světla více vypínači (například LED osvětlení na velkých halách či chodbách). Pokud jste doma rozebrali starý vypínač a ze stěny se na vás usmívá například 5 vodičů místo dvou, pravděpodobně jsou v domě další místa, ze kterých lze dané světlo ovládat. Zapojení takových vypínačů se však budeme věnovat v samostatném článku.

Smart řízení osvětlení

Řízení LED osvětlení může být i inteligentní. Mimořádně praktické jsou senzory pohybu a světelné senzory. Oblíbit si můžete například i dotykový bezdrátový ovladač, kterým lze ovládat a stmívat světla nebo řídit celé scény. Ovladač stačí připojit do elektrické scény.
 
Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení