cz
Blog
Jaká je opravdová životnost LED svítidel?
28 Dec 2021  /  Rady a tipy

Jaká je opravdová životnost LED svítidel?

Životnost LED svítidel

Technologie LED žárovek je naprosto odlišná od těch klasických. Například 6 wattová LED žárovka má stejně vysokou svítivost jako 60 wattová žárovka. V principu však spotřebuje desetinásobně méně energie za stejnou dobu svícení. Klasické žárovky spotřebují velkou část energie na výrobu tepla, což při LED-kách odpadává.

 

Doba provozu LED žárovek

Průměrná doba provozu klasické žárovky je kolem 1000 hodin. Pokud svítíte například 4 hodiny denně od 18:00 do 22:00, žárovka vydrží 250 dní. V provozech, kde se vyžaduje 24hodinové svícení (jako jsou například třísměnné provozy), by tak klasická žárovka vydržela sotva 6 týdnů. Nicméně, zapínáním a vypínáním se její životnost ještě více zkracuje. LED žárovky vydrží klidně i 50 000 hodin. Některé modely mohou však dosáhnout i dvojnásobné životnosti. Například běžná LED stropní svítilna UP207 pro interiér domů a bytů dosahuje životnosti až 70 000 hodin.

 

Odolnost LED svítidel

Životnost LED svítidel se prodlužuje také díky jejich vyšší odolnosti. Zatímco klasickou žárovku se vám podaří rozbít i tehdy, když se na ni trochu ošklivě podíváte, LED žárovky vydrží i hrubší zacházení – jsou odolné vůči otřesům a také odolnost proti mechanickému poškození je vyšší, a to zejména u modelů, které jsou určeny do extrémních podmínek. – od průmyslových objektů až po výbušné prostředí.

 

Modely s nejvyšší životností

Průmyslová LED svítidla mají často životnost i více než 110 000 hodin, například jako LED UFO High Bay LF. Taková životnost vám zajistí opravdu dlouhý interval výměny svítidel i při zmiňovaném 24-hodinovém provozu. Svítidla jsou určena do skladovacích prostor a průmyslových hal, kde musí občas vydržet i nějaké to šťouchnutí a nerozbít se.

 

Kolik je to let?

Při životnosti více než 110 000 hodin vám LED svítidla opravdu vydrží mnoho let. Pokud byste je využíval 24 hodin denně vydrží více než 4 583 dní, což je více než 12 a půl roku. 12 a půl roku nemusíte řešit výměnu osvětlení, jeho nákup, likvidaci toho starého a podobně. Pokud byste však svítili jen 8 hodin denně, životnost se samozřejmě ztrojnásobí.

Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení