cz
Blog
Zapojení stropního světla – jednoduchý návod
14 Nov 2023  /  Rady a tipy

Zapojení stropního světla – jednoduchý návod

Zapojení světla je jednoduché - k dispozici jsou maximálně 3 kabely

Při zapojování světla budete pravděpodobně pracovat s kabelem, který má jen dvě měděné (ve starších domech hliníkové) žíly, respektive vodiče – hnědý a modrý. Hnědý vodič je napojen na fázi, modrý vodič je takzvaný nulák nebo neutrální vodič.Můžete se setkat is tím, že místo této klasické takzvané světelné dvojlinky bude ze stropu trčet i trojlinka. kde najdete také žlutý ochranný vodič, respektive uzemnění. Ten můžete klidně pouze zaizolovat, případně, má-li svítidlo ve své konstrukci (v čokoládce, do které se připojují vodiče) prostor i pro uzemnění, můžete jej zapojit také. V podstatě není rozdíl mezi zapojením klasického starého svítidla a nového LED závěsného svítidla.

 

Opatření před zapojením světla

Před jakýmkoli vrtáním v elektřině je v první řadě potřeba vypnout správný jistič ve skříni s pojistkami. Pokud nemáte jistič řádně označené (který je přidělen kterým světlům, zásuvkám a podobně), je vhodné vypnout celý hlavní jistič. Pokud máte dům s novější elektroinstalací, skříň s jističi bude pravděpodobně opatřena i proudovým chráničem.Pokud i vypnete správný jistič, ale při práci s řidiči je nějakým způsobem překřížíte, proudový chránič vypadne také a vyhodí tak proud z celého domu. Spolehlivé vypnutí proudu do vodičů můžete otestovat pomocí elektrikářské zkoušečky.

 

Pomůcky pro zapojení světla

Kromě zmiňované zkoušečky při zapojování svítidel využijete ještě i další věci. Základem je kvalitní elektrikářský šroubovák na drobné šrouby (pokud se rozhodnete propojit kabeláž přes takzvané čokoládky), kleště pro odblankování izolace z drátu, ale případně i vodičové koncovky a kleště pro jejich zalisování k vodičům. Kabeláž můžete propojit také pomocí modernějších svorek, do kterých stačí strčit z jedné strany vodič a z druhé kabel trčící z připraveného svítidla.Některé modely svítidel nejsou vybaveny kabeláží, kterou můžete „nadpojit“ ke stávajícím rozvodům, ale právě jen samotnou čokoládou nebo svorkou, do které připojíte přichystané vodiče ze zdi.

 

Diagram zapojení svítidla

Schéma zapojení jedné svítilny společně s jedním vypínačem je opravdu jednoduché. Můžeme se však setkat is dalšími (například ovládání stejného světla více vypínači, respektive ovládání více světel jedním vypínačem – například jak tomu je iv případě bodových stropních svítidel).Diagram propojení jednoduchého osvětlení naleznete na odkazu:

 

 

Kdy nechat zapojení na odborníka?

Pokud elektřině opravdu nerozumíte, nemáte jistotu, zda je vypnutý správný jistič, nebo třeba kromě samotného svítidla a vypínače zapojit například i nový jistič (zejména při vytváření nového světelného obvodu v domě nebo v bytě), určitě se do toho nepouštějte sami.Šikovný elektrikář vám nové svítidlo namontuje bezpečně za pár minut. S přidáním nových jističů je na místě dokonce i nová revize elektroinstalace. Výměnu starého lustru za nové stropní LED osvětlení byste však měli hravě zvládnout.

Potřebujete poradit?
Máme několik možností, jak nás kontaktovat. Vyberte si, která vám vyhovuje.
My se vám ozveme
Nechte nám váš e-mail a náš obchodní zástupce vás bude kontaktovat.
Facebook
SILRING CZ s.r.o.
602 00 Brno
Lidická 700/19
Záruka a doprava
Záruka na všechny výrobky 3 – 5 let. Doprava po celé České republice při objednávce nad 3500,- Kč - zdarma.
© Všechna práva vyhrazena 2024 SILRING
cz
Potřebujete poradit? Vyžádejte si nezávazný návrh vašeho projektu osvětlení